WWW.ARBNOR-GASHI.PAGE.TL
  KONFERENCA E PAQES SË VERSAJES
 

Lufta e parë botërore e cila përfundoj në vjeshtën e vitit 1918 solli ndryshime të mëdha në marrëdhëniët ndërkombëtare. U pëermbysen regjimet perandorake dhe u ndryshua harta gjeografiko-politike. Kështu, pas përmbysjës së regjimeve perandorake në Gjërmani, Rusi, Turqi e Austro-Hungari u krijuan shtete të reja.

Punimet e Konferencës së paqës në Versajë filluan me 18 Janar 1919 në Versajë afër Parisit. Në ketë Konferencë morën pjesë rreth 30 shtete, ku organi kryesor ishte i përbërë nga :

Këshilli i të Katërve (qeverite e SHBA-së, Francës, Britanisë së Madhe, Italisë), dhe Këshilli i të dhjeteve (përbërë nga ministrat edhe presidentët e shteteve të lartpërmendura si dhe dy përfaqësuës nga Japonia. Diskutimet lidhur me problemët e shteteve shkaktonin shqetësime të shumëta dhe të ashpra.

Ndër vendimët më të rëndësishme që u morën në ketë konferencë ishin :

Formimi i shteteve të reja si : Polonia, Çekosllovakia, Hungaria, Mbretëria Sërbo-Kroate-Sllovene, Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, etj.

U bë vëndim që ish-koncesionet gjërmane në Kinë mund të kalonin vetëm nën kontrollin e Japonisë. Gjithashtu, u bë fjalë edhe për dëmshperblimin e Gjermanisë, ku Gjermania duhet t'ia paguante Francës 52 % para kurse të tjerat me materiale për luftën e shkaktuar.

 
  www.arbnor-gashi.page.tl  
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free