WWW.ARBNOR-GASHI.PAGE.TL
  INFLACIONI
 

Inflacioni

Shkalla e inflacionit nëpër botë.

Inflacioni është një rritje ngulmuese e çmimit të të mirave dhe shërbimeve, shkaktuar nga disniveli i krijuar nga një sasi e vogël e të mirave materiale në treg dhe e një sasie të madhe të parasë në qarkullim. Inflacioni mund të shkaktohet nga rritja e sasisë së parasë në qarkullim ose nga kërkesa si pasojë e shpenzimeve të qeverisë ose shtypjes së parasë së re. Gjithashtu ajo mund të vijë edhe si pasojë e uljes së ofertës së të mirave materiale.

Norma e Inflasionit

Me inflacioni do të kuptojmë ngritjen e vazhdueshme te nivelit te përgjithshëm te çmimeve.


 

Llojet e inflacionit

Në përgjithësi në teoritë ekonomike inflacioni klasifikohet në tre kategori:

Inflacioni i moderuar

Inflacioni i moderuar(permbajtur)-kjo shkall e inflacionit eshte e ulet ku zakonisht norma e saj sillet prej 1-10%. Cmimet e produkteve jene relativisht stabile dhe njerezit nuk figsohen nga zhvleresimi i paras vendore

Hiperinflacioni

Hiperinflacioni eshte nje virus vdekjeprures per ekonomin e nje vendi dhe ndodh ateherkur niveli i cmimeve ngritet shume shpesh gati per cdo muaj.

Inflacioni galopant

Inflacioni galopant eshte ai lloj i inflacionit ku behet ngritja e nivelit te cmimeve me nje norm 2 apo 3 shifrore (p.sh. 10%-999%).Tek ky lloj i inflacionit besimi tek para bie dhe lekundet prandaj njerezit i grumbullojn ne form te mallerave p.sh. blejn shtepi,ndertesa apo forma te tjera

Kostot e inflacionit

INFLACIONI I KUSHTON SHUM NJE SHTETI.

Raportet e inflacionit me papunësinë

Shiko edhe këtë

  • Interesi
  • Investime
 
  www.arbnor-gashi.page.tl  
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free