WWW.ARBNOR-GASHI.PAGE.TL
  AMERIGO VESPUCCI
 

Amerigo Vespucci

 
Amerigo Vespucci

Ameriko Vespuçi, (it. Amerigo Vespucci), (Firencë, 9 mars 145122 shkurt 1512), ishte detar italian, kontinenti i Amerikës u emërua sipas tijë sepse ai për dallim nga Kristofor Kolombi dalloi se nuk bëhej fjalë për Indinë.

Biografia

Është i lindur në FirencëItalisë me 9 maj të vitit 1451. Në vitin 1491 është dërguar në sevilë,ku ka ndihmuar në përgaditjen e anijeve për ekspeditën e Krostofor Kolubos. Ka marrë pjesë dy udhëtime në " Botën e Re", dhe ka qenë udhëheqës i ekspeditës detare Spanjolle ( 1499-1500) e cila si duket ka zbluar grykëderdhjen e lumit Amazon. Madej ka udhëheqë edhe ekspeditën potugeze (1501-1502) e cila e ka zbuluar Rio de Zheneiro dhe Rio de Plata.

Duke i paraqitur zbulimet e tija për herë të parë përmendet shprehja Amerikë dhe Bota e Re.

Dukelundruar me flamurin Spanjoll, arriti deri te bregdeti i Brazilit dhe Hundurasit. Në dallim me Kollumbon , ka qenë i sugurtë se ka zbuluar " Botën e Re" e cili gjindet në mes të Evropës dhe Azisë.

Përshkak se hartografët e kan injoruar Kolombin, kontinenti i ri e mori emrin - Amerikë nga ky hulumtues dhe detar italian.

 
  www.arbnor-gashi.page.tl  
 
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=