WWW.ARBNOR-GASHI.PAGE.TL
  Galileo Galilei
 

Galileo Galilei

 

 
Galileo Galilei - portret nga Justus Sustermans, 1636
 
Statujë; Uffizi, Firence

Galileo Galilei (lindi më 15 shkurt 1564Piza; vdiq më 8 janar 1642ArqetriFirences), ishte një matematikan, fizikan, astronom dhe filozof italian. Renditet si një nga shkencëtarët më të mëdhenj të kohës moderne. Galileo njihet si "babai i fizikës moderne".

Emri i tij është i lidhur me kontribute të rëndësishme në dinamikë, (Parimi i plogështisë, ligji i rënies së sendeve të rënda) dhe në astronomi (me zbulimin e rrotullimittokës, të njollave diellore, të maleve Hënore, të sateliteveJupiterit, fazave të Afërditës, yjet që përbëjnë Rrugën e Qumështit dhe përmirësimin e teleskopit) dhe me futjen e mënyrës shkencore (përmendur shpesh si mënyra galileane). U padit se donte të përmbyste filozofinë natyrore aristoteliane dhe Shkrimet e Shenjta, prandaj u dënua nga kisha katolike si heretik dhe u detyrua të japë dorëheqjen mbi bindjet e tij astronomike, më 22 qershor 1633.

Jeta

Galileo lindi në Pisa te Itali, i pari i gjashtë fëmijëve të Vincenzo Galilei, i famshëm lutenist dhe muzikant, dhe Giulia Ammannati. Katër nga gjashtë fëmijët e tyre mbijetuan foshnjërinë, dhe më i ri Mikelanxhelo u bë një lutenist vuri në dukje dhe kompozitori. Vajza e tij me e madhe i ishte shume e perkushtuar ndaj tij.Madje besohhet se kane vedkur se bashku.

Galileo dhe shkenca

Galileo dhe arti

Artikuj bashkëlidhës

 

 
  www.arbnor-gashi.page.tl  
 
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=