WWW.ARBNOR-GASHI.PAGE.TL
  MARTIN LUTHER KING
 

Martin Luther King

 
Dr. Martin Luther King, Jr.
Martin Luther King Jr NYWTS.jpg
Martin Luther King Jr Signature2.svg
 
Data e lindjes: 15 Janar 1929
Vendi i lindjes: Atlanta, Georgia,
United States
Data e vdekjes: 4 Prill 1968
Vendi i vdekjes: Memphis, Tennessee,
United States
Lëvizja: Lëvizja e të Drejtave Civile afrikano-amerikan (1955-1968)
Organizata kryesore: Southern Christian Leadership Conference (SCLC)
Çmime të shquar: Nobel Peace Prize (1964)
Presidential Medal of Freedom (1977, posthumous)
Congressional Gold Medal (2004, posthumous)
Monumentet kryesore: Martin Luther King, Jr. National Memorial(planifikohet)
Shkollimi: Morehouse College
Crozer Theological Seminary
Boston University
Religjion: Baptist
Ndikuar nga  


 

Martin Luther King, Jr. (15 janar 1929 - 4 prill 1968) ishte një amerikan klerik, aktivist dhe lider i shquar i Lëvizjes së të Drejtave Civile afrikano-amerikane. Trashëgimia e tij kryesor ishte për të siguruar përparimin në të drejtat civileShtetet e Bashkuara, dhe ai është bërë një ikonë të drejtave të njeriut: King njihet si një martir nga dy kishave të krishtera [1] . Një ministër baptist, King u bë një veprimtar i të drejtave civile në fillim të karrierës së tij [2] .

Jeta në rini

Martin Luther King, Jr., lindi më 15 Janar, 1929, in Atlanta, Georgia. Ai ishte biri i Martin Luther King, Sr. dhe Alberta Williams King.[3] Babai i King ka lindur në "Michael King," dhe Martin Luther King, Jr., u emërua fillimisht "Michael King, Jr.," derisa familja udhëtoi në Evropë në 1934 dhe vizitoi Gjermanin. Babai i tij i ndryshoj për dy emrat e tyre për nder të liderit gjerman protestant Martin Luther.[4] Ai kishte një motër më të vjetër, Willie Christine King, dhe një vëlla më të vogël, Alfred Daniel Williams King.[5]

King u martua me Coretta Scott, në 18 Qershor, 1953, në lëndinë të shtëpisë e prindërve të saj në qytetin e vet të Heiberger, Alabama.[6] King dhe Scott kishin katër fëmij; Yolanda King, Martin Luther King III, Dexter Scott King, and Bernice King.[7]

King u bë pastor i Dexter Avenue Baptist ChurchMontgomery, Alabama kur ai ishte 25 vjeç në 1954.[8]

Edukimi

Bibliografia

  • Stride toward freedom; the Montgomery story (1958)
  • The Measure of a Man (1959)
  • Strength to Love (1963)
  • Why We Can't Wait (1964)
  • Where do we go from here: Chaos or community? (1967)
  • The Trumpet of Conscience (1968)
  • A Testament of Hope : The Essential Writings and Speeches of Martin Luther King, Jr. (1986)
  • The Autobiography of Martin Luther King, Jr. (1998), ed. Clayborne Carson
 
  www.arbnor-gashi.page.tl  
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free